Wikipedia:Comunicato 24 ottobre 2012/nl

Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.
Vai alla navigazione Vai alla ricerca
be - bg - ca - cs - de - el - eml - en - es - eo - fr - gl - he - ia - it - ja - ko - na - nl - pms - pt - ro - roa-tara - ru - sr - zh-hans - zh-hant
Geachte lezer(es),

De onafhankelijkheid van de Italiaanse Wikipedia wordt nogmaals bedreigd.

De Italiaanse senaat behandelt een wetsvoorstel over smaad (wetsvoorstel nr. 3491). Als de wet wordt aangenomen, kunnen alle websites – waaronder Wikipedia – verplicht worden om inhoud aan te passen of weg te halen als iemand dit verzoekt op grond van vermeende laster of privacyschending. Dit verzoek moet ongeacht de geldigheid van de klacht worden ingewilligd. De overtreder kan vervolgd worden en een boete van maximaal € 100 000 ten laste gelegd krijgen.

Wikipedia erkent dat iedereen het recht heeft om zijn reputatie te beschermen en haar vrijwilligers werken hier dagelijks aan mee. Maar als dit wetsvoorstel erdoor komt, wordt wijziging van de inhoud afgedwongen ongeacht de juistheid ervan. Deze verplichting druist in tegen de uitgangspunten van Wikipedia. Het zou een onaanvaardbare inperking van haar onafhankelijkheid zijn en een groot gevaar vormen voor het werk van de vijftien miljoen wereldwijde vrijwilligers. Zij zullen artikelen over bepaalde onderwerpen of personen gaan vermijden, "om niet in de problemen te geraken".

Wikipedia is het grootste samenwerkingsproject in de geschiedenis van de mensheid. Al twaalf jaar maakt Wikipedia deel uit van het dagelijkse leven van miljoenen internetgebruikers die op zoek zijn naar neutrale, gratis en vrije kennis. De Wikipedia in het Italiaans heeft bijna een miljoen artikelen, die dagelijks zestien miljoen keer bekeken worden, maar deze wet kan ze voor altijd van internet halen.

De encyclopedie is het cultureel erfgoed van iedereen. Wij zullen niet toestaan dat zij ten onder gaat.


Non lasciare che scompaia Discussie (in het Italiaans)