Wikipedia:Comunicato 24 ottobre 2012/cs

Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.
Vai alla navigazione Vai alla ricerca
be - bg - ca - cs - de - el - eml - en - es - eo - fr - gl - he - ia - it - ja - ko - na - nl - pms - pt - ro - roa-tara - ru - sr - zh-hans - zh-hant
Milý čtenáři,

nezávislost italské Wikipedie je opět ohrožena.

Italský senát právě projednává zákon o pomluvě (Zákon č. 3491). Pokud budou schváleny některé dodatky (3.204, 3.400 a především 3.207), bude Wikipedie povinna změnit či odstranit obsah pouze na základě žádosti kohokoli, kdo věří, že tento obsah ho pomlouvá či že jeho soukromí bylo narušeno. Tyto změny obsahu budou muset být provedeny bez ohledu na oprávněnost takovýchto nařčení. Pokud k tomu nedojde, mohou být provinilci proti tomuto zákonu stíháni a potrestáni pokutou do výše 100 000 eur.

Wikipedie uznává právo každého jedince na ochranu své reputace a dobrovolníci Wikipedie pracují denně, aby toto právo naplnili. Nicméně pokud tento zákon bude schválen, každý údaj v jakémkoliv článku na Wikipedii může čelit nucenému smazání na požádání, i když bude pravdivý.

Tento požadavek podkope základní pilíře Wikipedie. Bude to neakceptovatelné omezení její nezávislosti a ohrožení pokračující práce 15 miliónů dobrovolníků z celého světa. Budou se ostýchat zasahovat do článků ohledně určitých témat a lidí jen proto, aby "se nedostali do žádných potíží".

Wikipedie je největší kolektivní dílo v historii lidstva.

V posledních 12 letech se Wikipedie stala součástí denních návyků miliónů uživatelů webu, hledajících dobrý zdroj vědomostí, který je bez poplatků a který je založen na principech neutrality a svobody slova.

Italská Wikipedie má skoro 1 milión článků, které mají 16 miliónů shlédnutí za den, ale tento zákon je může všechny cenzurovat, i navždy.

Svobodná encyklopedie je památníkem lidského vědení a památníkem lidskému vědění. Nedopustíme její zničení.


Non lasciare che scompaia Diskuze (v italštině)