Wikipedia:Comunicato 4 ottobre 2011/el

Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.
Vai alla navigazione Vai alla ricerca
ca - de - el - en - eo - es - fr - it - he - nl - pms - pt - ro - scn

Αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητή αναγνώστρια, αυτή τη στιγμή η ιταλικ’η Wikipedia κίνδυνεύει να μην μπορεί να συνεχίσει να παρέχει την υπηρεσία που αυτά τα χρόνια σου ήταν χρήσιμη και τώρα, ως συνήθως, έψαχνες. Η σελίδα που ήθελες να διαβάσεις υπάρχει, είναι μόνο κρυμμένη, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος σύντομα να αναγκαστούμε να την αφαιρέσουμε πραγματικά.

Το νομοσχέδιο - Κανόνες για την παρακολούθηση των επικοινωνιών κλπ., σελ. 24, εδάφιο α), στον παραγράφο 29 έχει ως εξής:

«Για όλες τις ιστιοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων και περιοδικών διαδομένα με ηλεκτρονικά μέσα, οι δηλώσεις ή οι διορθώσεις πρέπει να δημοσιεύονται, εντός σαράντα οκτώ ωρών από την αίτηση με τα ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά, την ίδια μεθοδολογία πρόσβασης των ιστιοσελίδων και την ίδια ορατότητα των ειδήσεων στις οποίες αναφέρονται. "

Στα τελευταία 10 χρόνια, η Wikipedia έγινε μέρος των συνηθειών εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου σε αναζήτηση της γνώσης, ουδέτερη, δωρεάν και πάνω από όλα ελεύθερη. Μια νέα και τεράστια δωρεάν πολύγλωσση εγκυκλοπαίδεια. Σήμερα, δυστυχώς, οι πυλώνες του έργου αυτού - ουδετερότητας, ελευθερίας και δυνατότητα επαληθεύσεως των περιεχομένων της - είναι πιθανόν να πληγεί σοβαρά από την παράγραφο 29 του εν λόγω διαταγματος. Αυτή η πρόταση νομοθετικής μεταρρύθμισης, η οποία το ιταλικό κοινοβούλιο συζητά αυτές τις ημέρες, προβλέπει, μεταξύ άλλων, επίσης, να απαιτήσει από όλους τους δικτυακούς τόπους να δημοσιεύουν, εντός 48 ωρών από την αίτηση, χωρίς συζήτηση, μια διόρθωση οποιουδήποτε περιεχομένου που ο αιτών θεωρεί επιζήμια για την εικόνα της. Δυστυχώς, η αξιολόγηση της "επιζιμηότιτας" αυτού του περιεχομένου δεν πρέπει να αφήνεται σε έναν τρίτο αμερόληπτο δικαστή, αλλά μόνο στην γνώμη του δήθεν ζημιωθέντος προσώπου. Έτσι, σύμφωνα με την παράγραφο 29, όποιος αισθάνεται προσβεβλημένος από το περιεχόμενο ενός blog, μια ηλεκτρονική εφημερίδα, ή ακόμα και εδώ στη Wikipedia, μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα - ανεξάρτητα από την ακρίβεια των πληροφοριών που θεωρούνται προσβλητικές - να ζητήσει την εισαγωγή μιας «διόρθωσης», με στόχο να αντικρούσει και να αναιρεί αυτά τα περιεχόμενα, ακόμη και έναντι υπάρχουσων πηγών. Τα τελευταία χρόνια, οι χρήστες της Wikipedia (θυμήζουμε και πάλι πως η Wikipedia δεν έχει εκδοτικό προσωπικό) ήταν πάντα διαθέσιμοι για συζητήσουν και ενδεχομένως να διορθώσουν, αν επαληθευθεί υπό τρίτες πηγές, οποιοδήποτε περιεχόμενο που θεωρείται επιζήμια για τη φήμη του κάθενός, και όλα αυτά χωρίς ποτέ να λείψει το προνόμιο ουδετερότητας και ανεξαρτησία του Έργου. Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί μια λύση, ολόκληρη η σελίδα έχει αφαιρεθεί.

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Άρθρο 27

"Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πολιτιστική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και τα αγαθά της.

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των ηθικών και υλικών συμφερόντων που προκύπτουν από κάθε είδους επιστημονικής, λογοτεχνικής ή καλλιτεχνικής παραγωγή του οποίου είναι ο δημιουργός. "

Η υποχρέωση να δημοσιεύσει στα περιεχόμενά μας οι αρνήσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 29, ακόμη και χωρίς να είναι σε θέση να συζητηθούν τα ίδια, και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επιθεώρηση, αποτελεί για την Wikipedia έναν απαράδεκτο περιορισμό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της: αυτός ο περιορισμός διαστρεβλώνει τις αρχές της Ελεύθερης Εγκυκλοπαίδειας και παραλύει το οριζόντιο τρόπο πρόσβασης και συμβολής, θέτοντας τέλος στην ύπαρξή της όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Σαφώς κανένας από εμάς θέλει να αμφισβητήσει της διασφάλισεις της προστασίας φήμης, τιμής και εικόνας του καθενός. Σημειωνουμε όμως πως κάθε Ιταλός πολίτης προστατεύεται ήδη απο το άρθρο 595 του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρεί το έγκλημα της δυσφήμησης. Με αυτή την έκδοση, θέλουμε να προειδοποιείσουμε τους αναγνώστες έναντι των κινδύνων που προέρχονται από την μετατραπή της προστασίας της εικόνας και της αξιοπρέπεια σε ελεύθερη ερμηνεία, εισβάλλοντας στον τομέα των νόμιμων συμφερόντων των άλλων. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι χρήστες του διαδικτύου θα είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν να ασχολούνται με ορισμένα θέματα ή χαρακτήρες, έστω και μόνο για να "αποφυγουν πρόβληματα". Θέλουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε μια ελεύθερη και ανοικτή σε όλους εγκυκλοπαίδεια. Η φωνή μας είναι η φωνή σας: η Wikipedia είναι ήδη ουδετερη, γιατή το εξουδετερωθεί;

Οι χρήστες της Wikipedia