Wikipedia:Comunicato 4 ottobre 2011/ro

Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.
Vai alla navigazione Vai alla ricerca
ca - de - el - en - eo - es - fr - he - it - nl - pt

Dragă cititoare, dragă cititorule,

În aceste ore Wikipedia în limba italiană riscă să nu mai poată continua furnizarea serviciului care de-a lungul anilor v-a fost util și pe care acum tocmai îl căutați, ca de obicei. Pagina pe care voiați s-o citiți există și este doar ascunsă, dar există riscul ca în curând să fim nevoiți s-o ștergem cu adevărat.

Proiect de lege – Norme privind interceptările telefonice etc., p. 24, aliniatul 29 litera a):

«Pentru siturile informatice, inclusiv ziarele cotidiane și periodice teledifuzate, declarațiile sau rectificările se publică, în termen de 48 de ore de la cerere, cu aceleași caracteristici grafice, aceeași metodologie de acces la sit și aceeași vizibilitate ca știrea la care se referă.»

În ultimii 10 ani, Wikipedia a devenit parte a obiceiurilor a milioane de utilizatori internauți în căutarea unor surse de cunoștințe neutre, gratuite și, mai presus de altceva, independente. O enciclopedie nouă, imensă, multilingvă și gratuită.

Astăzi, din păcate, stâlpii pe care acest proiect este construit — neutralitate, libertate și verificabilitea conținutului — riscă să fie puternic compromiși de aliniatul 29 al proiectului de lege zis DDL intercettazioni (Norme privind interceptările telefonice etc.)

Această propunere de reformă legislativă, pe care Parlamentul italian o discută în aceste zile, prevede, printre altele, obligația ca toate siturile web să publice, în termen de 48 de ore de la cerere și fără niciun comentariu, o rectificare a oricărui conținut pe care un reclamant l-ar considera dăunător pentru propria imagine.

Din păcate, evaluarea „nocivității” unui asemenea conținut nu este încredințată unui judecător imparțial, ci rămâne la latitudinea persoanei care s-ar considera lezată.

Așadar, pe baza aliniatului 29, oricine se va simți ofensat de un conținut publicat pe un blog, un ziar online și, foarte probabil, și aici la Wikipedia, își va putea aroga dreptul — independent de veridicitatea informațiilor considerate insultătoare — de a cere introducerea unei „rectificări”, cu scopul de a contrazice și a desminți acest conținut, chiar și ignorând sursele existente.

În toți acești ani, utilizatorii Wikipediei (reamintim că Wikipedia nu are o redacție) au stat mereu la dispoziție pentru a discuta și la nevoie a corecta, verificând pe baza unor surse independente, orice conținut considerat dăunător bunului nume al oricui; aceasta fără a afecta prerogativele de neutralitate și independență ale proiectului. În cazurile foarte rare în care găsirea unei soluții nu a fost posibilă, întreaga pagină a fost ștearsă.

Declarația Universală a Drepturilor Omului
Articolul 27

«Orice persoană are dreptul de a lua parte în mod liber la viața culturală a colectivității, de a se bucura de arte și de a participa la progresul științific și la binefacerile lui.

Fiecare om are dreptul la ocrotirea intereselor morale și materiale care decurg din orice lucrare științifică, literară sau artistică al cărei autor este.»

Obligația de a publica pe situl nostru dezmințirile prevăzute de aliniatul 29, fără posibilitatea măcar de a le discuta și făcând abstracție de orice verificare, constituie pentru Wikipedia o limitare inacceptabilă a propriei libertăți și independențe. Atare limitare denaturează principiile de bază ale enciclopediei libere și îi paralizează modul „orizontal” de acces și redactare, marcând de fapt sfârșitul existenței sale așa cum am cunoscut-o până astăzi.

Să fie clar: niciunul dintre noi nu vrea să pună în discuție apărarea reputației, onoarei și imaginii oricui. Reamintim, totuși, că oricare cetățean italian este deja apărat în acest sens de articolul 595 din codul penal, care pedepsește infracțiunea de defăimare.

Cu acest comunicat vrem să îi avertizăm pe cititori privitor la riscurile care derivă din construirea arbitrară a propriei imagini și reputații, invadând sfera de legitime interese ale altora. În asemenea condiții, internauții ar fi nevoiți să înceteze a se ocupa de anumite subiecte și anumite persoane, fie și numai pentru „a evita necazurile”.

Vrem să putem continua în a menține o enciclopedie liberă și deschisă tuturor. Vocea noastră este și vocea ta: Wikipedia e deja neutră, de ce să fie neutralizată?

Utilizatorii Wikipediei