Wikipedia:Comunicato 24 ottobre 2012/sr

Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.
Vai alla navigazione Vai alla ricerca
be - bg - ca - cs - de - el - eml - en - es - eo - fr - gl - he - ia - it - ja - ko - na - nl - pms - pt - ro - roa-tara - ru - sr - zh-hans - zh-hant
Поштовани читаоци,

независност Википедије на италијанском језику поново је угрожена.

У овим тренуцима, италијански Сенат расправља предлог закона о клевети (предлог закона бр. 3491). Ако неки амандмани 3.204, 3.400, а посебно 3.207 буду усвојени, Википедија ће морати да промени или уклони садржај на захтев било кога ко верује да је оклеветан или да је његова приватност повређена, а у случају да се садржај не уклони може бити кривично гоњена и кажњена до 100 000 евра.

Википедија признаје право на заштиту угледа сваке особе, а Википедијини уредници који доприносе бесплатно, свакодневно настоје да га обезбеде. Међутим, ако овај закон буде усвојен, свака изјава у било ком чланку на Википедији могла би се суочити са обавезним брисањем или мењањем, то јест уредници Википедије ће бити у обавези да мењају или бришу садржај на захтев, упркос томе што је истинит. Такав захтев би нарушио основне принципе Википедије, неприхватљиво ограничио њену аутономију, те био застрашујућа претња за 15 милиона волонтера широм света.

Википедија је највеће колективно дело у историји човечанства!

У последњих дванаест година, Википедија је постала део свакодневнице милионима интернет корисника који траже добар извор знања, који је бесплатан и заснован на принципима неутралности и слободе говора.

Википедија на италијанском језику има скоро милион чланака који се дневно посете 16 милиона пута, али овај закон могао би да их затамни све, заувек.

Енциклопедија је наслеђе свих. Нећемо дозволити да нестане.


Non lasciare che scompaia Разговор (италијански)