Wikipedia:Comunicato 24 ottobre 2012/el

Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.
Vai alla navigazione Vai alla ricerca
be - bg - ca - cs - de - el - eml - en - es - eo - fr - gl - he - ia - it - ja - ko - na - nl - pms - pt - ro - roa-tara - ru - sr - zh-hans - zh-hant
Αγαπητέ αναγνώστη,

για ακόμη μια φορά, η ανεξαρτησία της Ιταλικής Bικιπαίδειας απειλείται.

Η Ιταλική Γερουσία συζητά ένα νομοσχέδιο πάνω στη δυσφήμηση (νομοσχέδιο #3491). Εφόσον εγκριθεί το νομοσχέδιο, θα απαιτηθεί από όλες τις ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένου και της Βικιπαίδειας, να τροποποιήσουν ή να αφαιρέσουν περιεχόμενο κατόπιν απαίτησης οποιουδήποτε που πιστεύει ότι έχει δυσφημιστεί ή ότι η ιδιωτική του ζωή έχει παραβιαστεί. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως της εγκυρότητας της καταγγελίας. Οι παραβάτες μπορεί να υποστούν δίωξη και να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι 100 000 ευρώ.

Η Βικιπαίδεια αναγνωρίζει το δικαίωμα οποιουδήποτε που επιθυμεί την προστασία της υπόληψής του και οι εθελοντές της εργάζονται καθημερινά για την προάσπιση του δικαιώματος αυτού. Παρ'όλα αυτά, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οποιαδήποτε δήλωση σε οποιοδήποτε άρθρο της Βικιπαίδειας μπορεί να αντιμετωπίσει υποχρεωτική διαγραφή κατόπιν απαίτησης, ακόμη και αν είναι πραγματική.

Αυτή η απαίτηση μπορεί να υπονομεύσει τις βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν απαράδεκτο περιορισμό στην ανεξαρτησία της και μία εκφοβιστική απειλή στη δουλειά των 15 εκατομμυρίων εθελοντών ανά τον κόσμο. Θα χρειαστεί να απομακρυνθούν από άρθρα για ορισμένα θέματα ή πρόσωπα, «μόνο και μόνο για να μην μπλέξουν».

Η Βικιπαίδεια είναι η μεγαλύτερη συλλογική δουλειά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα τελευταία 12 χρόνια, η Βικιπαίδεια έχει γίνει κομμάτι των καθημερινών συνηθειών εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου που αναζητούν μία αξιόπιστη πηγή γνώσης, χωρίς κόστος, βασισμένη στις αρχές της ουδετερότητας και της ελευθερίας του λόγου.

Η ιταλική Βικιπαίδεια διαθέτει σχεδόν ένα εκατομμύριο άρθρα με πάνω από 16 εκατομμύρια επισκέψεις την ημέρα, αλλά ο νόμος μπορεί να το σταματήσει αυτό μια για πάντα.

Η Ελευθερη Εγκυκλοπαιδεια ειναι μνημειο για την ανθρωπινη γνωση και μνημειο της ανθρωπινης γνωσης. Δεν θα επιτρεψουμε την καταστροφη της.


Non lasciare che scompaia Συζήτηση (στα ιταλικά)