File proveniente da Wikimedia Commons. Clicca per visitare la pagina originale

File:Prázdná aerační místnost, ÚV Káraný.jpg

Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.
Vai alla navigazione Vai alla ricerca

File originale(3 744 × 5 616 pixel, dimensione del file: 7,67 MB, tipo MIME: image/jpeg)

Logo di Commons
Logo di Commons
Questo file e la sua pagina di descrizione (discussione · modifica) si trovano su Wikimedia Commons (?)
Descrizione Prázdná vana aerační místnosti pro odželezňování artézské vody, úpravna vod Káraný. Artéská voda je jímána ze 7 vrtů o hloubce 60-80 m východně od obce Káraný a násoskou (= vzduchotěsné potrubí dopravující vodu, díky podtlaku tvořenému vývěvou) přiváděny do odželezovny v úpravně vod Káraný. Tato voda pochází ze zvodně (= souvislá akumulace podzemní vody v propustném horizontu) cenomanských (= časová jednotka svrchní křídy vymezující období před 99,6-93,5 miliony let) pískovců o mocnosti 20-30 m překrytých vrstvou nepropustných slínovců. Označení artéská voda pochází z francouzské provincie Artois, kde byla obdobná voda čerpána mnichy kartuziánského řádu ve 12. století. Voda do Polabí přitéká propustnými pískovci shora od Ještědského hřbetu. Rychlost je však malá, stáří vody bylo odhadnuto na 14 000 let. Díky vysokému obsahu železa je tato voda podrobena odželeznění. To se skládá z aerace a následné rychlofiltrace přes písek. Aerace neboli provzdušnění se provádí v uzavřené, dobře odvětratelné místnosti s vanami. V této fázi dojde k vyvločkování dvojmocného rozpuštěného železa vázaného v solích na dvojmocné nerozpustné. To je následně zachyceno na pískových zrnech rychlofiltru. Vany této místnosti jsou relativně mělké a vzduch je do nich vháněn zespoda, tak že dochází k jeho probublávání na povrch. Zároveň také dochází k odstranění plynů ve vodě obsažených (např. sirovodík). Místnost je větrána a přebytečný vzduch pak odchází pryč. Jednou za rok se vany v aerační místnosti čistí od usazeného železa. Nová odželezovna byla v Káraném vybudována v roce 1978. Zdroje: 1) Křivánek, Oldřich a Kněžek, Miroslav. 2001. Zdroje pitné vody v Káraném. Principy získávání vody v oblasti káranské vodárny. Pražské vodovody a kanalizace a.s. 2) Wikipedie 3) Ambrožová, Jana. 2007. Aplikovaná a technická hydrobiologie. VŠCHT.
Data
Fonte Che
Autore Che
(Please credit as "Petr Novák, Wikipedia" in case you use this outside WMF projects.)
Io, detentore del copyright su quest'opera, dichiaro di pubblicarla con la seguente licenza:
w:it:Creative Commons
attribuzione condividi allo stesso modo
Questo file è disponibile in base alla licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
Tu sei libero:
  • di condividere – di copiare, distribuire e trasmettere quest'opera
  • di modificare – di adattare l'opera
Alle seguenti condizioni:
  • attribuzione – Devi fornire i crediti appropriati, un collegamento alla licenza e indicare se sono state apportate modifiche. Puoi farlo in qualsiasi modo ragionevole, ma non in alcun modo che suggerisca che il licenziante approvi te o il tuo uso.
  • condividi allo stesso modo – Se remixi, trasformi o sviluppi il materiale, devi distribuire i tuoi contributi in base alla stessa licenza o compatibile all'originale.
This picture was taken and/or got within the scope of the 'Acquiring scientific and specialized pictures' grant.

čeština | English | français | македонски | +/−

Didascalie

Aggiungi una brevissima spiegazione di ciò che questo file rappresenta

Elementi ritratti in questo file

raffigura

Cronologia del file

Fare clic su un gruppo data/ora per vedere il file come si presentava nel momento indicato.

Data/OraMiniaturaDimensioniUtenteCommento
attuale06:12, 28 gen 2010Miniatura della versione delle 06:12, 28 gen 20103 744 × 5 616 (7,67 MB)Juandev{{Information |Description={{cs|Prázdná vana aerační místnosti pro odželezňování artézské vody, úpravna vod Káraný. Artéská voda je jímána ze 7 vrtů o hloubce 60-80 m východně od obce Káraný a násoskou (= vzduchotěsné potrubí do

La seguente pagina usa questo file:

Utilizzo globale del file

Anche i seguenti wiki usano questo file:

Metadati